På denne side er der samlet en række relevante informationer til pressen vedr. Dronningens besøg i Aarhus 3. og 4. juni 2022.

Regnskab for HM Dronningens besøg i Aarhus 2022

 

Presseprogram - endelig version

 

Beskrivelse af besøgssteder

Karetrute fredag den 3. juni

Karetrute lørdag den 4. juni

Kort - folkefest i Mindeparken

Dronningen får ved den officielle modtagelse overrakt gaven, en halskæde i guld med hvide perler og blå diamanter fremstillet efter en teknik, der har tråde til arkæologien – men er håndlavet i hjertet af Aarhus.

 Guldsmed og smykkedesigner Trine Wilkens fra Aarhus er kvinden bag den halskæde, som er byens gave til Hendes Majestæt Dronningen, når hun 3. og 4. juni besøger Aarhus på sit sommertogt og samtidig bliver fejret i anledning af 50 års regeringsjubilæet.

 Trine Wilkens fortæller her om smykket, teknikken og tankerne bag gaven til Dronningen:

”Halskæden kommer til at bestå af perler og fem led i 14 karats guld, der blandt andet er bygget op med teknikken granulation, en teknik, man også kan støde på i nogle af de arkæologiske fund, der har dronningens interesse. Granulationsteknikken stammer fra længe før vores tidsregning, men specielt i den etruskiske kultur omkring år 500 f. kr. har teknikken fyldt rigtig meget. Senere ses granulerede smykker hos romerne, der spredte teknikken til de germanske samfund i Nordeuropa, og i forlængelse heraf ses teknikken i flere vikingesmykker.”

”Når jeg arbejder med granulation, er det med en mere nutidig teknik, der er kendetegnende for de smykker, jeg har skabt i mit værksted i Vestergade gennem mere end 15 år. Smykkerne skabes først som voksfigurer og støbes herefter med støbeteknikken ”cire perdue”. Med denne teknik, er der bedre mulighed for at styre placeringen af granulaten.” Teknikken i kæden tager afsæt i fine, gamle traditioner og balancerer det med et moderne, nutidigt udtryk – det bedste fra begge verdener. Kæden bliver således både et nik til historien og en repræsentation af nutiden i en af Aarhus' mest livlige gader.” 

”Blandingen af vedhængets blanke kugler og granulatkugler er inspireret af det blomstrende forårs knopskydning, hvor alting emmer af liv – ikke ulig kongehusets ’knopskydning’ med dronningens børn og børnebørn. Den blå farve er valgt dels af æstetiske årsager – blå træder utroligt smukt frem på guld – og dels fordi Dronningen ofte ses i netop blå. I stedet for en guldkæde er smykket samlet med en perlekæde, der giver lidt mere volumen. Kæden er forholdsvis kort, så den ligger smukt og kan bæres som hendes majestæt så ofte bærer sine halskæder til festlige lejligheder - elegant og kraftfuldt,” fortæller Trine Wilkens. 

Hent billede af smykket:

Billede af Trine Wilkens smykke

FAKTA:

Guldet:

  • 14 karat
  • Guldet er genanvendt, renset guld for at mindske miljøbelastningen i produktionen.
  • Kæden består af fem led - et led, for hvert årti som regent.

Sky Blue Diamonds:

  • Diamanterne måler samlet 0,60 carat.
  • Otte diamanter - én for hvert årti hendes majestæt har levet. 

Perlerne: 

  • Kæden er lavet af hvide kulturperler - altså saltvandsperler. 
  • Den store dråbeformede perle er en ferskvandsperle. 

Om Trine Wilkens:

  •  Født 1974, opvokset i Bryrup ved Silkeborg, uddannet fra Guldsmedehøjskolen i København i 2001 samt Akademie für Gestaltung i München og udlært ved Bræmer-Jensen.
  • Som uddannet guldsmed og smykkedesigner arbejder hun med hele processen fra idé og design til den håndværksmæssige udførelse.
  • I 2007 åbnede hun sammen med designeren Kim Vestergaard værkstedsbutikken To Form i Aarhus.